Ondernemer en besluitvorming

Als er één aspect is dat een ondernemer typeert dan is het wel besluitvaardigheid. Maar hoe komt besluitvorming eigenlijk tot stand ?

Volgens psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en auteur van het boek Thinking fast and slow ontstaat besluitvorming door 2 processen. Het 1e proces is intuïtief en verloopt snel en volledig automatisch. Het 2e proces is complex en een bewuste mentale inspanning. Nu is de mens van nature geneigd om voor ieder besluit de uitkomst van proces 1 te gebruiken. Het is voor een juiste besluitvorming van belang om het 2e proces te activeren. Een aardig voorbeeld is het volgende raadsel.

Een honkbalknuppel met bal kost $ 1,10.
De knuppel kost één dollar meer dan de bal.
Hoe duur is de bal ?

Waarschijnlijk dacht je gelijk aan 10 cent, een verkeerd antwoord en het resultaat van het “luie” 1e proces. (*)

Zeker bij niet alledaagse besluiten over bijvoorbeeld aanvullende financiering bij omzetgroei, valutarisico’s en leverancierskredieten op nieuwe buitenlandse markten is het van belang om alle relevante informatie af te wegen voordat je over gaat tot besluitvorming. De uiteindelijke beslissing bij complexe zaken zal uiteraard een besluitvaardige zijn – daar ben je tenslotte ondernemer voor – maar dan wel gebaseerd op volledige informatie en actieve overwegingen van proces 2.
Wil je sparren over besluitvorming ten aanzien van lastige financiële vraagstukken ? Neem dan contact op voor een afspraak.
(*) Juiste antwoord is 5 cent