Sta jij wel eens in je nakie? (H)erkennen van patronen in organisaties

patronen image Fiona Cook - Cookcoaching

Mág je eigenlijk wel in je nakie staan? Dat was de onderliggende vraag tijdens de tweedaagse die ik samen met een collega mocht geven aan een bestaand team van een grote organisatie. Het liep niet lekker binnen dat team; de manager pakte haar rol niet, de teamleiders voelden zich niet gesteund, de medewerkers ervoeren onzekerheid. Met alle consequenties van dien. En ze waren doodmoe, letterlijk opgebrand.

Het team heeft hard gewerkt tijdens die twee dagen. Er bleken behoorlijk stevig verankerde patronen in het systeem te zitten. En zoals we weten, hebben patronen de vervelende eigenschap dat ze zich willen herhalen. Het doorbreken daarvan is niet eenvoudig. Onduidelijkheid alom.

Wat kun je daaraan doen?

Het begint met herkenning. Het duurde 8 maanden voordat deze manager toegaf dat ze hulp nodig had. Er was al veel schade berokkend. Het vergt lef om dan alsnog aan de bel te trekken.

En dat maakte het mogelijk om een sfeer te creëren waarbij alle teamleden uitspraken behoefte te hebben aan veiligheid en vertrouwen. Dat vormde het fundament. Vervolgens kwam er allerlei pijn naar boven. En hoe meer pijn er werd benoemd, hoe meer het mogelijk werd om te kijken wat daaronder zat. Want onder ieder laagje, zat een volgend laagje.

Heel herkenbaar binnen organisaties. Vooral wanneer er onderhuids van alles blijft sluimeren. Dit team koos voor verandering en was bereid de pijn te ervaren om samen verder te komen. Dat maakte het mogelijk om de patronen inzichtelijk te maken.

Een aantal voorbeelden van patronen in organisaties

 • Het ondermijnen van gezag, omdat de leidinggevende haar positie niet pakt
 • Het elkaar niet aanspreken, uit angst de ander daarmee te kwetsen
 • Aannames doen, niet checken, wel delen met anderen, meedoen met de roddelcultuur en daarmee vergroten van de problemen
 • En zo ontstonden er vicieuze cirkels die vaak gemakkelijker bij een ander te herkennen zijn dan in de eigen organisatie.

 

Wat helpt?

 

 • Herkennen dat er van alles aan de hand is
 • Benoemen van oordelen, pijn, verdriet, boosheid en angsten
 • Erkennen van de situatie zoals die is
 • Werkelijk luisteren naar de ander en de intentie waarmee het gezegd wordt
 • Vanuit erkenning, afspraken maken over gewenst gedrag
 • Plan, Do, Check, Act -> afspraken maken, doen!, evalueren en bijsturen
 • Durf fouten te maken en ervan te leren, met elkaar

Wanneer je op zo’n open manier met je team of organisatie aan de slag gaat, voelt het haast alsof je in je nakie staat. Het voelt kwetsbaar en maakt van alles los. Dat schept een band, creëert vertrouwen en verbinding en vormt een nieuw fundament om samen sterker te worden.

Denk je, “dat wil ik ook”? Neem dan contact op. Dan kijken we samen wat voor jou en jouw organisatie een volgende stap kan zijn.